"Zengin içeriğe sahip olan Jersey sütümüz, diğer sütlerden %25 daha fazla yağ, %20 daha fazla protein ve kalsiyum içeriyor. Üstelik %100 A2."
Alasüt Jersey Çiftliği Türkiye’nin ilk ve en büyük Jersey çiftliğidir. Robotlu sağım yapılan çiftlikte 750 baş sağmal Jersey ineği bulunmaktadır. Üstelik tümü %100 A2 süt üretmektedir.
Anavatan İngiltere ile Fransa arasındaki Jersey Adası'dır. Jersey Adası'da yaklaşık 6000 Jersey var ve bunların yaklaşık 4000'i sağmal inekleridir. Adadaki cinsin saflığı, katı bir yasakla korunmaktadır. Bu yasak yaklaşık 150 yıldır yürürlüktedir. Adada başka sığır cinsi yoktur.
İlk olarak Jersey Adası'na getirilen bu sığırların gerçek kökeni hakkında kesin bir şey bilinmiyor. Çoğu araştırmaya göre, Jersey'in muhtemelen Fransa'nın kıyılarında Normandiya ve Britanya'da Jerseylere benzeyen sığırlar bulunmaktadır.
Çeşitli kaynaklarda Jersey'nin evcilleştirilmiş atasının Asya'dan geldiği, muhtemelen Taş Devri'nde evcilleştirildiği, yaklaşık 10.000 yıl önce Avrupa'ya (İsviçre ve Fransa'ya) getirildiği kaydediliyor.
Jersey Adası, MS 709 yılına kadar Fransa'ya bağlı olduğundan, Normandiya ve Bretanya'dan gelen sığırların ilk günlerde düzenli olarak Jersey Adası'na getirilmesinin mantıklı bir sebebi vardır ve Jersey sığırının bu adanın kökeni ve gelişiminde çok önemli bir rol oynamıştır. Jerseylerin İngiltere anakarasında ise 1741'den beri var olduğu bilinmektedir. O zamanlar Alderneys olarak biliniyorlardı.
Jersey ineğinin dünya çapında en büyük gelişme evresini 1860'lardan Birinci Dünya Savaşı'na kadar olan dönemde yaşadığı kaydedilmektedir. Uzun yıllar boyunca ABD'ye her yıl binlerce hayvan gönderildi ancak kayıtlar ilk Jersey'lerin 1657'de ABD’ye götürüldüğünü gösteriyor. Kanada ise ilk Jersey'lerini 1868'de ithal etti. 1862'de Yeni Zelanda, 1880'deise Güney Afrika ilk ithalatı yaptı.
Türkiyeye ilk olarak 1958 yılında ABD’den Samsun-Karaköy Harasına getirildi, daha sonraları İngiltere ve Danimarka'dan da ithalat yapıldı. Karadeniz bölgesi, Jersey inekleri için yetiştirme alanı olarak seçildiği için bu ırktan inekler Karadeniz bölgesinde yaygınlaşmıştır. Trabzon Tereyağı da o dönemde edindiği ününü, Jersey ineklerinin yüksek yağlı ve özel rayihalı sütü sayesinde kazanmıştır.
Genellikle açık kahverengidir, ancak bu neredeyse griden mat siyaha kadar değişebilir. Ayrıca, hayvanın çoğunu kaplayabilen beyaz lekelere sahip olabilirler. Ancak gerçek bir Jersey her zaman neredeyse beyaz bir ağızla çevrelenmiş siyah bir buruna sahiptir.
Jerseyler çok çeşitli sistemler altında iyi performans gösterir ve yüksek yem dönüştürme verimliliğiyle tanınır. Jerseyler sürüde diğer sütçü türlerinden daha uzun süre kalır.
Jersey diğer ineklerden daha küçüktür, yaklaşık 400-450 kg ağırlığındadır, ince ama güçlü bir karkas yapısına sahiptir. Jersey inekleri, sert siyah ayaklarından dolayı sığırların başlıca dertlerinden biri olan ayak ayak hastalıklarına daha az yakalanmaktadırlar. Jerseyler daha hafif bir tür olduğundan, topallıkla ilgili daha az sorun yaşamaktadırlar.
İyi mizaç, bir süt ineğinde önemlidir, Jerseyler sütçü ırklar arasında en iyi mizaça sahip hayvanlardandır.
Jerseylerin en belirgin özellikleri daha fazla doğurganlık, daha kısa buzağılama aralığı ve daha erken olgunluktur. Buzağılama sorunları hiç yok denecek kadar azdır.
Süt verimi: Bilimsel çalışmalar, Jersey ineğinin diğer ırklardan daha verimli süt ürettiğini de göstermektedir. Bu, özellikle yem sorunu yaşayan coğrafyalarda daha önemli olabilir.
Buzağılama: ABD’de 2005 yılında yapılan bir araştırma, Jerseylerin diğer yaygın sütçü ırklara kıyasla kolay buzağılamada neredeyse %20 üstünlük gösterdiğini kanıtladı. Aynı yıl Kanada’dan alınan rakamlar, Kanada Jerseylerinin %96'sının ilk laktasyonda (süt verme dönemlerinde) yardımsız buzağıladığını, sonraki laktasyonlarda ise% 99 yardımsız veya kolay çekmeli buzağılara sahip olduğunu göstermiştir.
Sağlık: Çeşitli araştırmalardan elde edilen sonuçlar Jerseylerin mastitisle (meme hastalığı) daha az karşılaştığı sonucuna varmıştır.
Jerseyler yüksek kalitesiyle tanınan sütleri ile tanınırlar. Jersey sütü özellikle protein, mineral maddeler ve eser elementler açısından zengindir.
Ot özü olan karotenden doğal olarak üretilen renk bakımından da zengindir. Jerseyler, pek çok iklime, ortama ve yönetim uygulamalarına uyum sağlama yeteneğine sahiptir.
Jersey sütü ülkemiz dahil birçok pazarda daha yüksek fiyattan satılmaktadır.
Peynire ve diğer katma değerli süt ürünlerine işlenen Jersey sütü, daha yüksek katma değere sahiptir.
Jerseyler, diğer büyük ırklara kıyasla daha düşük bir maliyetle süt bileşenleri üretirler.
Jersey sütü birçok yönden benzersizdir. Ürün olarak şunları içerir: - "Ortalama" sütten% 18 daha fazla protein,% 20 daha fazla kalsiyum,% 25 daha fazla tereyağı.
Bizim çiftiğimizin ve Jersey sütümüzün diğer Jersey sütlerinden üstünlüklerine gelirsek;
Jersey ırkı dünyadaki en büyük ikinci süt sığırcılığı türüdür. Jersey inekleri Avustralya, Kanada, Danimarka, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İngiltere, ABD ve Zimbabwe’de yaygın olarak bulunmaktadır.